Schouw & Co. sælger ejerandel i Kramp for godt 1 millard kroner

Schouw & Co. sælger nu sin 20 procents ejerandel i den europæiske handels- og logistikvirksomhed Kramp for godt 1 milliard kroner. Herved slutter knap 30 års aktivt ejerskab, der startede med købet af Grene i 1988.

Det danske industrikonglomerat Schouw & Co. i Aarhus afhænder nu sin porteføljevirksomhed inden for reservedele og tilbehør til landbruget for 139 millioner Euro svarende til godt 1 milliard kroner. Aktierne sælges til medaktionæren hollandske NPM Capital.

- Vi har i ejerkredsen gennem længere tid drøftet parternes ønsker til fremtiden. Her er det gradvist blevet klart, at Schouw & Co. ikke kan forvente at få mulighed for langsigtet at udøve det ønskede aktive ejerskab. Konsekvensen er, at vi nu er nået til enighed om en fair pris for at træde ud af ejerkredsen, forklarer adm. direktør Jens Bjerg Sørensen fra Schouw & Co.

Schouw & Co. købte i 1988 Skjernvirksomheden Grene, som i 2013 blev lagt sammen med den mangeårige samarbejdspartner Kramp. Grene var før sammenlægningen markedsledende landbrugsgrossist i blandt andet Norden, Polen og Baltikum og havde i 2012 en omsætning på 1,35 milliarder kroner. Kramp var markedsledende i store dele af Central- og Sydeuropa og havde i 2012 en omsætning på 3,1 milliarder kroner. Med fusionen blev Europas største landbrugsgrossist en realitet:

- Sammenlægningen af Grene og Kramp i 2013 har været overordentlig succesfuld. På trods af de åbenlyse udfordringer inden for europæisk landbrug voksede omsætningen sidste år til 5,1 milliarder kroner og driftsindtjeningen til 474 millioner kroner, siger adm. direktør Jens Bjerg Sørensen og fortsætter: - Nu står virksomheden efter tre års arbejde med sammenlægning og hjemtagelse af synergier over for en ny vækstfase, og det er et passende tidspunkt for os at træde ud.

I transaktionen værdisættes Kramp til ca. 14,5 gange det forventede EBIT i 2016 og afspejler således det store potentiale, som er i virksomheden. Prisen på aktierne ligger mere end 400 millioner kroner over den bogførte værdi og bidrager således til en væsentlig forøgelse af koncernens indtjening i 2016:

- Set over den knap 30-årige periode, vi har været engageret i reservedele til landbruget, har vi med salget af aktierne kunnet opnå et gennemsnitligt årligt afkast på 15 procent. Det har således været et særdeles godt parløb gennem årene, siger Jens Bjerg Sørensen og fortsætter: - Vores styrke er netop det langsigtede og aktive ejerskab, hvor vi i et tæt samarbejde med virksomhedens ledelse skaber vækst på top- og bundlinje.

Schouw & Co. har de seneste år skruet op for investeringsniveauet og har foretaget tilkøb inden for både eksisterende og nye brancher i porteføljen. Denne udvikling vil ifølge Jens Bjerg Sørensen fortsætte: - Vi kigger hele tiden på opkøbsmuligheder - både i relation til en styrkelse af vores eksisterende virksomheder og opstart inden for nye brancher.

Salget af aktierne sker med respekt for den aktionæraftale, der er indgået mellem ejerne, og forventes gennemført i 2016. Det praktiske og tidsmæssige forløb afventer dog nærmere afklaring.

For yderligere oplysninger, kontakt venligst:

  • Adm. direktør Jens Bjerg Sørensen, Schouw & Co., tlf. 86 11 22 22

Om Schouw & Co.

Schouw & Co. er et af Danmarks største industrikonglomerater med en forventet omsætning i 2016 på 14,1 milliarder kroner og et EBIT på 845-935 millioner kroner. Koncernen er først og fremmest kendt for sit langsigtede og aktive ejerskab af porteføljevirksomhederne.

Schouw & Co.’s portefølje består af:

  • BioMar (100% ejet): Verdens tredjestørste producent af kvalitetsfoder til industrialiseret fiskeopdræt
  • Fibertex Personal Care (100% ejet): Blandt verdens fem største producenter af spunbond/spunmelt nonwovens til hygiejneindustrien
  • Fibertex Nonwovens (100% ejet): En af Europas førende producenter af nonwovens til industrielle anvendelser
  • Hydra/Specma (100% ejet): Nordens førende hydraulikleverandør til industrien og en af verdens førende leverandører til vindindustrien
  • GPV (100% ejet): Danmarks største EMS-producent af elektronik og avanceret mekanik
  • Xergi (50% ejet): En af Europas førende leverandører af nøglefærdige biogasanlæg
  • Incuba Invest (49% ejet): Østjysk udviklings- og ventureselskab
Del