Schouw & Co. foretager strategisk BioMar-opkøb af førende akvakultur-techvirksomhed

Schouw & Co. investerer nu et trecifret millionbeløb i købet af australske AQ1, der fremover bliver et datterselskab til BioMar. AQ1 har udviklet en af verdens førende intelligente fodringsteknologier til opdræt af rejer, og BioMar udvider dermed sin plads i akvakultur-værdikæden. 

BioMar er med en omsætning i 2021 på 13,3 milliarder kroner den største virksomhed i porteføljen hos Schouw & Co. Virksomheden er en af verdens største producenter af kvalitetsfoder til industrialiseret fiske- og rejeopdræt, og nu køber BioMar den globalt førende akvakultur-techvirksomhed AQ1 for et trecifret millionbeløb.

AQ1 er en australsk virksomhed, der sidder på en unik og egenudviklet teknologi, der med hjælp fra AI (Artificial Intelligence) blandt andet kan monitorere rejernes fodringsbehov. I rejeopdræt kan fodring i rette mængder og på rette tidspunkt forbedre produktiviteten markant: 

– AQ1, og den teknologi som virksomheden repræsenterer, er en gamechanger inden for opdræt af rejer. Virksomhedens teknologi kan via avancerede akustiske sensorer i vandet overvåge rejernes fodringsbehov, og det er helt afgørende for produktiviteten og en bæredygtig produktion uden overfodring. Det er årsagen til, at AQ1 i dag er blevet en af de førende akvakultur-techvirksomhed inden for rejer, siger adm. direktør Jens Bjerg Sørensen og fortsætter:

– For os har det været afgørende at være en del af denne teknologiske udvikling. Et af vores mål med BioMar er netop at levere nogle unikke produkter og services, der kan øge produktiviteten og understøtte en bæredygtig udvikling hos kunderne.

AQ1 har hovedkvarter på den australske ø Tasmanien og har afdelinger i Syd- og Mellemamerika samt i Asien. Det er her, at rejeindustrien er størst, men i de seneste år er væksten også kommet fra Europa og Mellemøsten, i takt med at teknologien spreder sig. I 2021 omsatte AQ1 for knap 100 millioner kroner og havde en indtjening på 30 millioner kroner (EBITDA):

– Vi ser et stort potentiale i at kunne fortsætte rejsen for AQ1 og i at involvere os i en større del af værdikæden inden for akvakultur. Vi excellerer inden for produktion af aquafoder med alt, hvad dertil hører, men nu kan vi levere en mere komplet pakke til kunderne inklusive markedets Rolls Royce inden for fodringsautomater. Det giver en unik position i markedet, fortsætter Jens Bjerg Sørensen.

Forhandlingerne med AQ1 er sket i et tæt parløb mellem Schouw & Co. og BioMar, der begge har hovedsæde i Aarhus. Adm. direktør Carlos Diaz fra BioMar er meget tilfreds med, at handlen nu er faldet på plads:

– Købet af AQ1 er et stort skridt i den rigtige retning for BioMar. Vi har i løbet af de seneste år set en kraftig vækst i brugen af intelligente fodringssystemer. Det gælder særligt inden for rejeopdræt, hvor fodereffektiviteten, produktionsudbyttet og bæredygtigheden kan løftes markant. For os er det derfor et naturligt næste skridt at integrere denne del af værdikæden i vores forretning, siger han og fortsætter:

– I fremtiden handler det i endnu højere grad om at kombinere de optimale foderrecepter med intelligente fodringssystemer, der kan give kunderne data og viden til at forbedre deres produktion.

Carlos Diaz siger supplerende, at AQ1 fortsætter som selvstændigt datterselskab til BioMar, og at brug af AQ1’s produkter ikke forudsætter køb af BioMars foderprodukter.

Købsaftalen mellem de to virksomheder blev underskrevet 6. april 2022 og er betinget af sædvanlige godkendelser. Købet forventes endeligt gennemført inden udgangen af april 2022. Købet vil kun have beskeden påvirkning på forventningerne til BioMars omsætning og indtjening i 2022.

 

Om BioMar

BioMar er en af verdens største producenter af kvalitetsfoder til industrialiseret fiske- og rejeopdræt. Virksomheden er 100 procent ejet af Schouw & Co. BioMar omsatte i 2021 for 13,3 milliarder kroner og havde en indtjening på 911 millioner kroner (EBITDA).

Virksomhedens aktiviteter er opdelt i fire divisioner:

  • Salmon-divisionen dækker aktiviteterne i Norge, Skotland, Chile og Australien. Divisionen leverer højtydende foder til blandt andet atlanterhavslaks, stillehavslaks og ørred.
  • EMEA-divisionen dækker EMEA-området med alle de aktiviteter, der ikke vedrører laks. Divisionen omfatter fabrikker i Danmark, Frankrig, Spanien, Grækenland og Tyrkiet.
  • LatAm-divisionen dækker aktiviteterne i Latinamerika inden for rejer og fisk med undtagelse af laks. Divisionen omfatter fabrikker i Ecuador og Costa Rica.
  • Asia-divisionen dækker aktiviteterne i Asien inden for fisk og rejer. Divisionen omfatter fabrikker i Kina og Vietnam

 

For yderligere oplysninger kontakt venligst:

  • Adm. direktør Jens Bjerg Sørensen, Schouw & Co., tlf. +45 8611 2222

 

Yderligere oplysninger om BioMar kan indhentes på www.biomar.com
Yderligere oplysninger om Schouw & Co. kan indhentes på www.schouw.dk 

Del