GPV fusionerer med Enics og etablerer europæisk elektronikgigant

Danmarks største elektronikproducent, GPV, fusionerer med den schweiziske elektronikproducent Enics. Den sammenlagte virksomhed får en værdi på mere end 4 mia. kr. Med fusionen skabes Europas næststørste EMS-virksomhed med mere end 7.500 medarbejdere og aktiviteter over hele verden.

Det børsnoterede danske industrikonglomerat Schouw & Co. får en ejerandel på 80% af det fusionerede selskab, mens Enics’ nuværende ejer, Ahlström Capital B.V (et 100%-ejet datterselskab af det familieejede investeringsselskab Ahlström Capital) får en ejerandel på 20%. Samtidig modtager Ahlström Capital som led i transaktionen et kontant beløb på ca. 60 mio. euro. Ved fusionen af GPV og Enics etableres en international elektronikkoncern med mere end 7.500 medarbejdere og en omsætning på over 7 mia. kr.

GPV og Enics er to veldrevne virksomheder, som begge har aktiviteter inden for EMS-industrien (Electronics Manufacturing Services) med hver deres specialområder. Samtidig er de omtrent lige store. Begge virksomheder er stærkt positioneret med bred markedstilstedeværelse, og det nye selskab bliver en attraktiv samarbejdspartner for kunder, leverandører og andre interessenter på det hastigt forandrende EMS-marked.

– Dette er en sammenlægning af to lige stærke og meget kompetente virksomheder. Med fusionen tager vi endnu et markant skridt på vores vækstrejse. I 2018 overtog vi den schweiziske elektronikproducent CCS med en omsætning på 1,6 mia. kr. Med den transaktion blev GPV en af de ti største EMS-virksomheder i Europa, og efterfølgende har vi leveret solide resultater. Med erfaringen fra integrationen af CCS ser vi nu frem til at gentage succesen. Sammen med Enics skaber vi den næststørste EMS-koncern med hovedkontor i Europa, forklarer Bo Lybæk fra GPV’s hovedkontor i Vejle.

GPV’s nuværende administrerende direktør, Bo Lybæk, vil stå i spidsen for sammenlægningen af de to selskaber til en samlet virksomhed.

Den sammenlagte virksomhed får en værdi på mere end 4 mia. kr. I første omgang vil Schouw & Co. have en ejerandel på 80% i det sammenlagte selskab, mens Ahlström Capital vil være minoritetsaktionær:

– Dette er den største transaktion i Schouw & Co.s historie, og jeg er rigtig glad for, at vi har kunnet indgå en aftale med både Ahlström Capital og GPV’s nye samarbejdspartner, Enics. Schouw & Co. og Ahlström Capital deler de samme værdier, og begge selskabers historiske baggrund og langsigtede strategiske tilgang var med til at skabe et glimrende forhandlingsmiljø, forklarer administrerende direktør Jens Bjerg Sørensen fra Schouw & Co. i Aarhus. Ahlström Capital vil være repræsenteret i bestyrelsen og vil derigennem bidrage til den fremtidige værdiskabelse. Jens Bjerg Sørensen er i dag bestyrelsesformand for GPV og vil få samme position i det fusionerede selskab. Han tilføjer:

– Hos Schouw & Co. har vi en klar strategi om at foretage langsigtede investeringer i markedsførende virksomheder. Med fusionen mellem GPV og Enics skaber vi nu en førende spiller, der kan måle sig med de største EMS-virksomheder, og som inden for et overskueligt antal år vil nå en omsætning på 10 mia. kr.

Først og fremmest vil de to virksomheder drage fordel af hinandens styrker. Hvor Enics hører til blandt branchens førende inden for design, lean produktion og udvikling af testsystemer for nogle af verdens største kunder, er GPV en full-service EMS-virksomhed med et stærkt markedsfokus og speciale inden for styring af high-mix produktporteføljer, produktdesign og -udvikling til en bred gruppe af markedsledende kunder.

Enics og GPV er et perfekt match. Jeg ser frem til at skabe fundamentet for denne stærke europæiske branchespiller. Ved at gå sammen får begge virksomheder endnu større muligheder for at levere komplette løsninger, som skal sikre, at det sammenlagte selskab får succes på det hastigt forandrende EMS-marked. Jeg er overbevist om, at vi sammen kan sikre vedvarende succes for vores kunder, og at vi derved kan ændre den måde, som EMS-virksomheder agerer på i komplekse økosystemer, siger Enics’ administrerende direktør Elke Eckstein.

– Ahlström Capital har været en vigtig ejer af Enics i mere end 15 år og har sammen med selskabets ledelse skabt en kvalitetsbevidst leverandør af elektroniske ydelser. Vi forventer, at vi med fusionen skaber en mere konkurrencedygtig global virksomhed, hvilket i sandhed er en god nyhed for både Enics’ og GPV’s kunder, medarbejdere og aktionærer. Ahlström Capital vil fortsat bidrage til den fremadrettede værdiskabelse i det fusionerede selskab, udtaler Lasse Heinonen, President og administrerende direktør i Ahlström Capital.

Enics har i dag syv fabrikker i Europa og Asien i lande som Finland, Sverige, Estland, Slovakiet, Kina og Malaysia, mens GPV har tolv fabrikker i Danmark, Schweiz, Tyskland, Østrig, Slovakiet, Mexico, Sri Lanka og Thailand. Enics har fokus på elektronikproduktion med et stærkt og meget anerkendt driftsmæssigt setup samt en veludviklet forretning inden for testsystemer, mens GPV foruden elektronik har specialiseret sig inden for produktdesign, egne mekanik-services og kabeltræer. GPV har haft stor succes inden for box-build mekatronikprodukter, et område, hvor Elke Eckstein og Bo Lybæk begge ser et stort potentiale fremadrettet, herunder i forhold til Enics' eksisterende kunder.

Både Enics og GPV har et flertal af deres kunder inden for industrisegmentet. Her har GPV for nylig implementeret en strategisk opdeling af det tidligere Instruments & Industries-segment i tre nye segmenter: Industrials, Measurement & Control og HighTech Consumer. Blandt GPV’s andre vigtige kundesegmenter kan nævnes CleanTech, MedTech og Transportation. Hverken Enics eller GPV er eksponeret mod bilindustrien eller computer-, kommunikations- eller forbrugerelektroniksegmenterne.

Transaktionens gennemførelse er betinget af sædvanlige myndighedsgodkendelser, herunder fra konkurrencemyndighederne.

 

For yderligere oplysninger kontakt venligst:

Bo Lybæk, adm. direktør, GPV, tlf. 2128 8797

 

Om GPV

GPV blev grundlagt i Danmark i 1961 og er i dag en af Europas førende elektronikproducenter. GPV er en kundedrevet EMS-partner (Electronics Manufacturing Services) med komplekse løsninger inden for elektronik, kabeltræer, mekanik og box-build, herunder design og produktudvikling, til kunder i hele verden inden for high mix/low-medium volumenproduktion. GPV har hovedkontor i Danmark og produktionsfaciliteter i Danmark, Schweiz, Tyskland, Østrig, Slovakiet, Sri Lanka, Thailand og Mexico. GPV har en årlig omsætning på ca. 3,2 mia. kr. og beskæftiger omkring 4.000 medarbejdere. GPV har siden 2016 været ejet af det danske industrikonglomerat Schouw & Co.

Om Enics

Enics er blandt de største globale leverandører af Electronics Manufacturing Services (EMS). Virksomheden, som blev grundlagt i 2004, hjælper fremsynede industrivirksomheder til succes ved at gøre elektroniske services mere enkle. Med et produkt- og serviceudbud, der dækker den fulde produktcyklus lige fra design, engineering og fuldskala-produktion til reparation og redesign, har Enics fokus på levering af bæredygtige løsninger til industrielle OEM-producenter inden for el, landbrug, transport, industriel automatisering, bygningsteknologi, sikkerhed og sikring, instrumentering og medikoteknik. Enics har med produktion i syv lande i Europa og Asien driftssikre og effektive forsyningskæder med nem adgang til såvel regionale som globale markeder. Enics omsætter for ca. 530 mio. euro årligt og har omkring 3.500 medarbejdere. Ahlström Capital, et familieejet finsk selskab, har været Enics’ langsigtede ejere siden 2004.

Del