Fibertex Nonwovens annoncerer yderligere 300 millioner kroners investering i højteknologiske fabriksudvidelser i Europa

Fibertex Nonwovens med hovedsæde i Aalborg tager nu endnu et ekspansionsskridt med en investering på 300 millioner kroner i virksomhedens fabrikker i Tjekkiet og Tyrkiet. Baggrunden er en øget global efterspørgsel efter virksomhedens højteknologiske og bæredygtige specialprodukter.

Fibertex Nonwovens, der er ejet af det danske industrikonglomerat Schouw & Co. i Aarhus, offentliggjorde i marts 2021 en investering på godt 300 millioner kroner i en kapacitetsudvidelse af virksomhedens ene af to fabrikker i USA. Nu foretager Fibertex Nonwovens en investering af samme størrelse i Europa med en kapacitetsudvidelse af virksomhedens eksisterende fabrikker i Tjekkiet og Tyrkiet:

– Efterspørgslen efter de ikke-vævede tekstiler, som vi producerer, er steget markant de seneste år. Det gælder særligt de mere specialiserede anvendelsesområder og high performance-materialer til blandt andet sundhedssektoren, industrielle produkter, specialiserede akustiske produkter til bilindustrien, nanofiltrering til industrielt brug m.v. Vi har gennem vores forretningsudvikling og forskningsindsats de seneste 10 år opnået en fremtrædende position i både Europa og USA, og det er den direkte årsag til den tilsammen godt 600 millioner kroner store investering i kapacitetsudvidelser, forklarer CEO hos Fibertex Nonwovens, Jørgen Bech Madsen, fra hovedsædet i Aalborg.

Han tilføjer, at coronapandemien har medført en eksplosiv efterspørgsel efter hygiejneprodukter såsom desinfektionsklude. Her sidder Fibertex Nonwovens på en stigende del af markedet blandt andet på grund af virksomhedens evne til at producere specialiserede produkter med unikke egenskaber til relativt lave omkostninger.

Ny produktionslinje i Tjekkiet med fokus på højteknologiske, bæredygtige produkter

Fibertex Nonwovens anvender i stigende grad den såkaldte spunlace-teknologi, der er en relativ ny produktionsmetode, hvor fibrene filtes sammen af vandstråler under meget højt tryk. Fibertex Nonwovens har mange års positive erfaringer med netop denne teknologi, og størstedelen af investeringen går til en ny spunlace-produktionslinje på virksomhedens fabrik i Svitavy i det østlige Tjekkiet: 

– Vi har et lean og højteknologisk produktionssetup med fokus på innovation, og den nye produktionslinje skal i stort omfang tilgodese den store efterspørgsel efter desinfektionswipes til sundhedssektoren. Det er en efterspørgsel, der var i stigning også før coronapandemien, og som vi forventer vil stige også i de kommende år. Med den nye investering vil vi kunne tilbyde nye og bæredygtige produktegenskaber, der vil være med til at imødekomme fremtidens krav inden for dette felt. Samtidig frigør vi kapacitet fra flere af vores andre europæiske fabrikker, hvilket giver os nye muligheder inden for produktion af akustiske produkter til bilindustrien og produkter til filtrering, fortsætter Jørgen Bech Madsen.

Kapacitetsudvidelse i Tyrkiet inden for forædlede produkter

I 2015 købte Fibertex Nonwovens den tyrkiske producent Ribateks nonwovens-aktiviteter. Fabrikken er placeret i byen Cerkezkoy i den vestlige del af Tyrkiet knap 100 km nordvest for millionbyen Istanbul og er specialiseret inden for spunlacing. Her foretager Fibertex Nonwovens nu en investering i at udvide den nuværende kapacitet samt at tilføre yderligere kompetencer inden for imprægnering og coating med henblik på fremstilling af specialiserede nonwovens-produkter:

– Fabrikken i Tyrkiet supplerer de øvrige europæiske og amerikanske produktionsenheder med fremstilling af højteknologiske produkter. Her ser vi blandt andet en stigende efterspørgsel inden for forædling, hvor vi kan tilføre helt unikke egenskaber til produkterne, siger Jørgen Bech Madsen.

Konsolidering er et led i ambitiøs vækstplan

Investeringerne i Europa og USA på samlet 600 millioner kroner er en del af en ambitiøs vækststrategi frem mod 2026. Fibertex Nonwovens omsatte i 2020 for 1,8 milliarder kroner og skal frem mod 2026 løfte toplinjen til et niveau på ca. 2,5 milliarder kroner: 

– Det er afgørende, at vi udnytter det igangværende momentum til at styrke vores position. Der er et åbent vindue for ekspansion, og vi har ressourcerne til at udnytte mulighederne, siger adm. direktør Jens Bjerg Sørensen fra Schouw & Co. og fortsætter:

– Fibertex Nonwovens rummer et stort potentiale og kan med de nye investeringer i både USA og Europa løfte sin omsætning og indtjening betydeligt. Det er ganske enkelt en rigtig god business case.

 Investeringen i Tjekkiet og Tyrkiet vil ikke påvirke forventningerne til omsætning og resultat i indeværende regnskabsår.

 Fakta om Fibertex Nonwovens

Fibertex Nonwovens er blandt verdens førende producenter af specialiserede nonwovens fremstillet på højteknologiske anlæg med forskellige efterbehandlinger. De færdige materialer anvendes blandt andet i biler, bygge- og anlægsindustri, til wipes og mundbind samt til filterløsninger, hvor de ofte erstatter tungere og mindre miljøvenlige alternativer.

Fibertex Nonwovens er 100% ejet af Schouw & Co. og har hovedkontor i Aalborg, hvor virksomheden blev etableret i 1968. Virksomheden omsætter for 1,8 milliarder kroner (2020) og har produktionsenheder i Danmark, Brasilien, Frankrig, Tjekkiet, Tyrkiet, USA og Sydafrika og har salgsdatterselskaber i Frankrig, Portugal, Spanien og Kina.

For yderligere oplysninger, kontakt venligst:

  • Administrerende direktør Jørgen Bech Madsen, Fibertex Nonwovens, tlf. 96 35 35 35
  • Administrerende direktør Jens Bjerg Sørensen, Schouw & Co., tlf. 86 11 22 22

 Læs mere om Fibertex Nonwovens på www.fibertex.com og om Schouw & Co. på www.schouw.dk.

Del