BioMar køber sydamerikansk producent af rejefoder

BioMar, der er verdens 3. største producent af kvalitetsfoder til industrialiseret fiskeopdræt, køber nu 70 procent af den ecuadorianske rejefoderproducent Alimentsa for ca. 800 millioner kroner. Herved træder BioMar for alvor ind i det globale marked for rejefoder og et nyt vækstområde etableres.

Den danske fiskefodervirksomhed BioMar, der er 100 procent ejet af industrikonglomeratet Schouw & Co., udvider nu sit forretningsscope med produktion af foder til rejer. BioMar køber sig ind i vækstmarkedet ved at overtage 70 procent af aktierne i Alimentsa, der har hovedsæde i Ecuadors største by Guayaquil:

- Rejer er det største forretningsområde inden for den globale akvakultur, som vi endnu ikke har berørt. Nu har vi efter flere års forarbejde fået en særdeles attraktiv mulighed for med ét at tage et stort skridt ind på markedet for rejefoder gennem opkøbet af Alimentsa. Det er et marked, der p.t. har nogle høje vækstrater – ikke mindst i Sydamerika, og den vækst forventes at fortsætte, forklarer CEO Carlos Diaz fra BioMar Group i Aarhus.

Alimentsa beskæftiger i dag 145 medarbejdere og omsatte i 2016 for ca. 500 millioner kroner. Med købet overtager BioMar 70 procent af aktierne for ca. 800 millioner kroner og de nuværende ejere fortsætter i virksomheden som minoritetsaktionærer.

Alimentsa står for 10-15 procent af Ecuadors rejefoderproduktion
Ecuador er i dag blandt verdens fem største producenter af rejer med en anslået årlig rejeproduktion på 450.000 ton. Industrien i det lille sydamerikanske land dækker hele værdikæden fra produktion af larver, foder og færdige rejer.

Alimentsa blev etableret i 1986 af dets nuværende ejere, der har rødder i Danmark og Tyskland, og fabrikken har kapacitet til at kunne producere ca. 110.000 ton foder om året:

- Alimentsas produkter ligger i den høje ende af kvalitetsskalaen og passer dermed godt til vores profil. Vi ønsker at levere kvalitetsfoder, og vi forventer at kunne skabe nogle klare synergieffekter med Alimentsa gennem vores mangeårige forsknings- og udviklingsaktiviteter - herunder erfaring med at substituere de mest knappe ressourcer. Derudover kan vi som global koncern bidrage med både billigere og bedre indkøb samt et omfattende globalt salgsnetværk, bemærker Carlos Diaz og fortsætter: - Samtidig får vi nu mulighed for at opbygge erfaring med produktion af rejefoder og rejer fra nogle af de bedste i branchen; en erfaring, som vi naturligvis kan bruge i andre dele af verden.

Ligesom inden for al anden akvakultur er der også i rejeproduktion biologiske og klimamæssige risici, men BioMar og BioMars ejer ser et stort potentiale i Alimentsa og indtrædelsen på det globale marked for rejefoder:

- Vi har investeret massivt i BioMar de seneste år. Vi er i gang med at sætte et solidt fodaftryk på det kinesiske marked, og vi har netop påbegyndt arbejdet med opbygning af en ny fabrik i Australien. Nu tager vi et betydeligt skridt ind på det globale marked for rejefoder. Det sker som en naturlig konsekvens af BioMars vækststrategi Shaping the Future, hvor vi ønsker, at BioMar skal være endnu mere global og udnytte det unikke R&D-setup. BioMar er specialister inden for bæredygtig akvakultur, og markedet for højkvalitetsfoder er i stor vækst. Det skal vi udnytte også inden for rejefoder, siger adm. direktør Jens Bjerg Sørensen fra Schouw & Co.

Schouw & Co. har været ejer af BioMar siden 2005 og i de mellemliggende år er omsætningen blevet tredoblet til knap ni milliarder kroner i 2016. BioMar producerede sidste år knap 1.000.000 ton fiskefoder på 13 fabrikker i Norge, Skotland, Chile, Danmark, Spanien, Frankrig, Grækenland, Tyrkiet, Kina og Costa Rica. I 2017 øges kapaciteten via udvidelser med knap 200.000 ton, og hertil kommer Alimentsas kapacitet på ca. 90.000 ton.

Købet af Alimentsa er betinget af sædvanlige myndighedsgodkendelser og forventes at indgå i Schouw & Co. fra efteråret 2017. Købet forventes således at få begrænset betydning for Schouw & Co.’s omsætning og resultat i 2017.

For yderligere oplysninger kontakt venligst:

  • Adm. direktør Jens Bjerg Sørensen, Schouw & Co., tlf. +45 8611 2222
  • CEO Carlos Diaz, BioMar Group, tlf. +45 8620 4970 og cdiaz@biomar.com
  • Director, Global HR and Corporate Communication Sif Rishøj, BioMar Group, tlf. dir. +45 8620 4970 og sri@biomar.com


Om BioMar
BioMar er verdens 3. største leverandør af kvalitetsfoder til industrialiseret fiskeopdræt. Virksomheden omsatte i 2016 for 8,9 milliarder kroner og havde en driftsindtjening på 581 millioner kroner (EBIT). BioMar har fabrikker i ni lande og leverer foder i hele verden til mere end 45 forskellige arter. BioMar er ejet af det danske industrikonglomerat Schouw & Co., som er noteret på Københavns Fondsbørs.

Yderligere oplysninger om BioMar kan indhentes på www.biomar.com

Yderligere oplysninger om Schouw & Co. kan indhentes på www.schouw.dk

Del