BioMar køber fabrik i Kina

Danske BioMar, der er blandt verdens største producenter af fiskefoder, køber nu den kinesiske fiskefoderproducent Haiwei sammen med sin kinesiske partner Tongwei. Herved sætter BioMar yderligere turbo på ekspanderingen i Kina, som er verdens største marked for opdræt af fisk.

Den danske fiskefodervirksomhed BioMar, der er 100 pct. ejet af det danske industrikonglomerat Schouw & Co., udvider nu sine forretninger i Kina. Via det 50% ejede joint venture-selskab BioMar-Tongwei Biotech Ltd. købes nu det kinesiske selskab Haiwei, der er beliggende i den sydlige del af Kina nær Hong Kong.

Haiwei omsatte i 2015 for godt 300 millioner kroner og beskæftiger 120 medarbejdere. Haiwei forventer i 2017 et salg på omkring 60.000 ton fiskefoder, og nylige investeringer gør, at salget kan øges yderligere i de kommende år. BioMars andel af investeringen er ca. 40 mio. kr.:

- Haiwei har en markedsledende rolle i den sydlige del af Kina inden for højkvalitetsfoder til fiskeopdræt, og både produktmæssigt og geografisk passer det perfekt ind i vores ambitiøse Kina-strategi. Vi er derfor meget tilfredse med, at handlen nu er faldet på plads, og at investeringen kan foretages sammen med vores kinesiske partner Tongwei, forklarer CEO Carlos Diaz fra BioMar.

Aftalen blev underskrevet af Carlos Diaz og Guo Yizhong, der er CEO hos Tongwei, torsdag den 24. november 2016. Planlægningen af integrationen ind i BioMar-Tongwei Biotech Ltd. er dog allerede påbegyndt, og her er både BioMars og Tongweis kompetencer i spil. BioMar er specialister inden for optimering af recepter, bæredygtighed, produktion og kvalitet samt fødevaresikkerhed, mens Tongwei har et indgående kendskab til det kinesiske marked og har et fuldt udbygget distributionsnetværk til kunderne.

Udover det fælles indkøb af Haiwei har BioMar og Tongwei også påbegyndt bygningen af en fabrik i Wuxi nær Shanghai. Denne fabrik får i første omgang en kapacitet på godt 50.000 ton årligt og skal efter planen indvies i september 2017.

- Vores kommende fabrik i Wuxi har været planlagt længe og vil stå færdig om knap et år. Med Haiwei får vi en køreklar fabrik, der allerede nu kan begynde at servicere det vigtige marked i den sydlige del af Kina. På den korte bane får vi således fremrykket vores udrulning i Kina med et år, mens vi på den lidt længere bane får fordoblet den planlagte kapacitet. Ved udgangen af 2017 forventer vi at have 200 ansatte i Kina og en kapacitet på mere end 130.000 ton, fortsætter han.   

De to fabrikker ligger ca. 1.300 kilometer fra hinanden, og netop lokal tilstedeværelse er helt afgørende på det kinesiske marked. Det skyldes dels, at markedet er præget af mange små opdrættere, som løbende skal serviceres lokalt, dels diversiteten i arterne i forskellige dele af Kina. I syd er det varmtvandsarter som japansk havaborre og snakehead, der er dominerende. Netop japansk havaborre og snakehead er Haiweis specialiteter. I nord er det koldtvandsarter som pighvar, stør og ørred, der dominerer, og fabrikken i Wuxi er designet til at producere foder til disse og andre arter.

I Kina opdrættes knap 30 mio. ton fisk og skaldyr om året og Kina er dermed verdens største fiskeopdrætsland. Kina er da også det vigtigste land i BioMars Asien-strategi:

- BioMar står på tre ben, nemlig laksemarkedet i Nordsø-regionen og Chile, en række andre arter i det øvrige Europa samt emerging markets, der blandt andet omfatter Asien. Sidstnævnte udgør det største potentiale for vækst, og med købet af Haiwei sætter vi yderligere turbo på netop vækst i Kina, forklarer Carlos Diaz videre.

BioMar omsatte sidste år for ni milliarder kroner og er vokset betydeligt siden Schouw & Co. overtog virksomheden i 2005. Både top- og bundlinje er næsten firedoblet, men for adm. direktør Jens Bjerg Sørensen slutter rejsen ikke her:

- BioMar har været og er stadig inde i en meget positiv udvikling, og vi ser fortsat et stort potentiale i at udvide vores aktiviteter inden for alle tre segmenter i BioMar. Vi skal investere de steder, hvor fremtidsudsigterne er mest lovende, og her er markedsvæksten især i Kina høj.  Kina er også særlig interessant, fordi BioMar netop er specialister inden for de arter, som den kinesiske middelklasse i stigende grad efterspørger. Her er der fokus på fisk af høj kvalitet hvor fødevaresikkerheden er i top og hvor opdrættet foregår under bæredygtige forhold, forklarer han.

Jens Bjerg Sørensen siger supplerende, at Schouw & Co. og BioMar løbende har kig på nye akkvisitionsmuligheder i Kina og andre interessante regioner.


For yderligere oplysninger kontakt venligst:

  • Adm. direktør Jens Bjerg Sørensen, Schouw & Co., tlf. +45 8611 2222


Om BioMar

BioMar er en af verdens førende leverandører af kvalitetsfoder til industrialiseret fiskeopdræt. Virksomheden omsatte i 2015 for ni milliarder kroner og havde en indtjening på 447 millioner kroner (EBIT). BioMar har fabrikker i Norge, Chile, Danmark, Skotland, Spanien, Frankrig, Grækenland, Costa Rica, Kina og Tyrkiet, og globalt leverer BioMar foder i omkring 80 lande til mere end 45 forskellige arter. BioMar er ejet af det danske industrikonglomerat Schouw & Co., som er noteret på Københavns Fondsbørs.

Yderligere oplysninger om BioMar kan indhentes på www.biomar.com

Yderligere oplysninger om Schouw & Co. kan indhentes på www.schouw.dk 

Del