BioMar går ind i Tyrkiet

6/5 2014

BioMar har tirsdag underskrevet en hensigtserklæring om etablering af et joint venture med tyrkiske Sagun Group, der skal føre til opstart af produktion i Tyrkiet. BioMar får herved en fod inden for på det kraftigt stigende tyrkiske marked, der i dag er Europas anden største inden for fiskeopdræt.

Verdens tredje største producent af fiskefoder BioMar, der er ejet af det aarhusianske industrikonglomerat Schouw & Co., tager nu et vigtigt strategisk skridt ind i Tyrkiet. Det tyrkiske marked for fiskeopdræt er vokset markant de seneste år og har rundet en årlig produktion på 200.000 ton fisk. BioMars indtræden i landet sker som et joint venture med den tyrkiske fiskekoncern Sagun Group, og planerne omfatter blandt andet etablering af egen fabrik på tyrkisk jord:

- Aftalen med Sagun Group er på flere måder et vigtigt skridt for BioMar. Dels får vi via en stor lokal partner et solidt fodfæste på Europas næststørste marked med høje vækstrater, dels får vi spredt vores forretning ved at satse yderligere på andre markeder end laks, forklarer koncernchef Torben Svejgaard fra BioMar.

Norge er Europas største inden for industrialiseret fiskeopdræt, og her er produktionen primært koncentreret om laks. I Tyrkiet er det fortrinsvis ørred og middelhavsarterne havbars og guldbras, der opdrættes. Det er arter, som BioMar har stor erfaring med at producere fiskefoder til på fabrikkerne i Grækenland, Spanien, Frankrig og Danmark.

Sagun Group har en mere end 60 år lang historie og er i dag en af Tyrkiets største inden for opdræt og forædling af fisk. Koncernen servicerer dels det voksende hjemmemarked, dels det øvrige Europas stigende efterspørgsel efter fisk. Tidligere var Grækenland det største land for fiskeopdræt i Middelhavsregionen, men i dag er det Tyrkiet. Det tyrkiske marked er trods sin størrelse relativt umodent, og det giver BioMar en unik berettigelse:

- Fra vore nuværende markeder har vi en lang tradition for at optimere vores recepter og for blandt andet at finde substituerende råvarer, der kan erstatte ressourceknappe råstoffer. Derudover er vi med helt fremme, når det kommer til bæredygtighed, forklarer Torben Svejgaard og fortsætter: - Det tyrkiske marked er ikke så langt fremme som eksempelvis det norske, og derfor kan vi være med til at udvikle den tyrkiske akvakultur-sektor.

Den nye fabrik, der skal bygges i Tyrkiet, forventes at stå færdig allerede til næste år. Fabrikken får en årlig kapacitet på ca. 50.000 ton foder, men har potentiale til at kunne udvides til det dobbelte. Det tyrkiske marked for fiskefoder ligger i øjeblikket på 300.000 ton, men er svært tilgængeligt for udenlandske virksomheder. Det forklarer administrerende direktør Jens Bjerg Sørensen fra Schouw & Co.:

- Tyrkiet er næste store landvinding for BioMar, der i dag omsætter for knap ni milliarder danske kroner. Tyrkiet er et land med stabil vækst inden for BioMars sektor, og kommercielt er den eneste reelle mulighed for at gøre sig gældende i Tyrkiet at etablere egen produktion. Det gør vi nu via en seriøs tyrkisk partner, og vi har store forventninger til, hvordan BioMar i løbet af en kortere årrække kan komme til at spille en betydelig rolle i Tyrkiet, siger han.

Investeringen i etableringen af de nye produktionsfaciliteter vil i første omgang ligge i størrelsesordenen 90-100 millioner kroner, hvoraf BioMar står for halvdelen.

Aftalen mellem BioMar og Sagun Group, der er en ikke-bindende hensigtserklæring, blev underskrevet i dag på den tyrkiske pavillon på Seafood Expo Global & Seafood Processing Global, der i disse dage finder sted i Bruxelles.

Del